Rood, groen en blauw zijn de secundaire kleuren. Deze kleuren kan je mengen met 2 van de 3 primaire kleuren. Rood is te mengen met magenta en geel, groen met cyaan en geel en blauw met cyaan en magenta. In de linker kleurencirkel staan de primaire kleuren in de driehoek en de secundaire kleuren in de punten van de vijfhoek.

Kleurencirkels voor tekenen en schilderen handhaven vaak rood, geel en blauw als de primaire kleuren (kleurencirkel rechtsboven). In dit mengsysteem zijn oranje, groen en paars de secundaire kleuren. Doorgaans neigt het pseudo primaire blauw naar groen (zie rechterkleurencirkel) terwijl secundair blauw (linker kleurencirkel) dat niet doet.

Omdat tekenaars en schilders veel meer gebruik maken van rood en blauw dan van cyaan en magenta is de rechter kleurencirkel, ondanks dat de achterliggende kleurenleer achterhaalt is, nog altijd populair. Dit draagt eraan bij dat nog heel veel mensen denken dat rood, geel en blauw de primaire kleuren zijn en oranje, groen en paars de secundaire.