Aquarelbenodigdheden

Hieronder staan schildersmaterialen waarmee de startende aquarellisten aan de slag kan. Wanneer je langer aquarelleert heb je mogelijk behoefte aan meer materialen die specifiek aansluiten met jouw werkwijze, bijvoorbeeld brede penselen, Arabische gom of maskeervloeistof.     

Aquarelverf

Voor de beginnende aquarellist volstaat een goede studiekwaliteit aquarelverf, zoals Cotman van Winsor and Newton, Van Gogh van Talens en Akademie van Schmincke. Zelfs professionele kunstenaars maken daar gebruik van. Er zijn zowel goedkopere als duurdere aquarelverven te koop. De goedkope zijn doorgaans van een slechtere kwaliteit.

Voor een goed mengbereik heb je minstens 6 kleuren nodig, namelijk een strategisch gekozen warme en koude variant van de hoofdkleuren (geel, rood en blauw). Aquarelverf in napjes is doorgaans goedkoper in aanschaf dan dezelfde soort verf in een tube. Een tube bevat gewoonlijk wel meer verf en de verf is smeuïger. Op de verpakking van de betere aquarelverven staat informatie over de lichtechtheid, de mate waarin licht de kleur beïnvloed gedurende de jaren. De lichtechtheid verschilt per kleur.

Aquarelboxen

Een zorgvuldig samengesteld kleurenselectie van 10 kleuren is ruim voldoende voor een goed mengbereik. Veel boxen bevatten 12 kleuren. Meestal is de binnenkant van de bewaardoos te gebruiken als palet. Sommige boxen hebben een extra uitvouwbaar palet. Extra ruimte om te mengen is handig, maar daarvoor kan je ook een oud wit bord gebruiken. Veel Aquarelboxen bevatten een aquarelpenseel. Als je alle onderdelen loskoopt ben je meestal duurder uit.

Penselen

Zowel aquarelpenselen met dierenharen als synthetische penselen zijn geschikt. Een specifieke eigenschap van een aquarelpenseel is dat het goed water vasthoudt. Handig om mee te starten zijn ronde aquarelpenselen, bijvoorbeeld nummer 6 en 10. Eventueel ook fijn om te hebben is een plat van 2 cm. tot 5 cm. breed.

Aquarelpapier

Een goede kwaliteit aquarelpapier absorbeert de aquarelverf niet direct na aanbrengen. Een aan vier kanten verlijmt aquarelblok is handig. Nat aquarelpapier gaat namelijk golven als het niet is opgespannen. Je kan aquarelpapier ook zelf opspannen op een m.d.f. plaat.

Fixeermiddel

Fixeren of vernissen is alleen nodig als je een aquarel ongevoelig of minder gevoelig voor water wilt maken.

Ook handig, maar waarschijnlijk al in huis;

Voor de meeste aquarellisten zijn een potlood, gom en keukenpapier onmisbare producten. Twee potjes voor water (b.v. schone jampotjes) is ook praktisch; een potje om je penseel in schoon te spoelen en eentje om te schilderen.