Benodigdheden; Materialen om te aquarelleren (kan ik indien gewenst verzorgen), aanschaf kan na de eerste les zodat je tijdens de eerste les nog kan oriënteren.

Deze cursus is geschikt voor mensen met en zonder ervaring op het gebied van aquarelleren. Aquarelverf biedt veel mogelijkheden. Daardoor trekt aquarelleren zowel intuïtieve schilders aan als schilders die in geplande fasen een compositie opbouwen. Karakteristieke aquarelstructuren zijn uit te lokken of juist te voorkomen.

Met aquarelverf kan je bovendien bijna net zo nauwkeurig ‘tekenen’ als met een potlood of pen. Daarom wordt aquarelverf ook gebruikt voor botanisch tekenen en letteren (op een beeldende manier spelen met letters en tekst).

In deze cursus is er zowel aandacht voor het traditionele aquarelleren als vrijere benaderingen. De traditionele methode vangt aan met een opzet in lichte tinten op (bijna) wit papier. Daarna worden de kleuren en contrasten geleidelijk opgevoerd m.b.v. transparante verflagen. Traditionele aquarellisten gebruiken geen witte aquarelverf.  Wanneer je op een gedetailleerde realistische wijze schildert vergt deze techniek een uitgekiende planmatige werkwijze.

Eigentijdse mediums voor aquarelverf dragen bij aan nieuwe vormen aquarelleren. Ook met traditionele middelen kan je vrijheden t.o.v. de zuivere aquareltechniek permitteren. Zo heeft Dürer als finishing touch enkele witte haren op zijn haas geschilderd met gouache. Dit is een veelgebruikte methoden om wit in het eindstadium toe te voegen.

Ter inspiratie en motivatie heb ik aquarellen van bekende kunstenaars toegevoegd. Deze selectie illustreert dat je met aquarelverf heel veel verschillende kanten uit kan gaan. In verband met copyright heb ik me beperkt tot kunstenaars die minstens 70 jaar geleden gestorven zijn.