Op deze pagina staat informatie over aquarelverf voor mijn cursisten en diegene die mijn modules aquarellerenvolgen. De inhoud kan ook interessant zijn wanneer je niet tot deze doelgroep behoort, maar wel aquarelverf gaat kopen.  

Aquarelverf bestaande uit pigmenten en Arabische gom

Voor de modules heb je aquarelverf op basis van pigmenten (dus geen kleurstof), Arabische gom en water nodig.

Let op!Er zijn veel inferieure waterverven die verkocht worden als zijnde aquarelverf, maar geen Arabische gom en pigmenten bevatten. Dergelijke verven bieden niet dezelfde schilderkundige mogelijkheden.

Benodigde kleuren;

Omwille van het mengbereik en in kader van de module heb je de zes onderstaande kleuren nodig.

  1. Koud geel; bijvoorbeeld primair geel of cadmiumgeelcitroen
  2. Warm geel; een geel dat een klein beetje neigt naar oranje.; bijvoorbeeld cadmiumgeel licht, Azogeel licht. 
  3. Een blauw dat neigt naar violet; bij voorkeur ultramarijn blauw donker
  4. Een koel blauw dat neigt naar turkoois/cyaan; bv. primair blauw of ceruleum blauw
  5. Een warmrood; een rood dat neigt naar oranje; bijvoorbeeld cadmiumrood
  6. Een koel rood dat magenta/violet benaderd; bijvoorbeeld karmijnrood, kraplak donker, alizarinrood, alizarin crimson

Het verschil tussen de twee gele verven mag subtiel zijn. De twee blauwe en de twee rode verven behoren zich duidelijk van elkaar te onderscheiden. 

Let op; Controleer kritisch of je aquarelverven hebt uitgekozen die overeenstemmen met de zes omschreven kleuren. Staar je niet blind op kleurbenamingen. Het gebeurt namelijk dat merken een verfkleur een naam geven die niet goed past bij de desbetreffende kleur. Zo behoort zowel een primair blauw als een ceruleumblauw eerder naar turquoise te neigen dan naar violet. Toch zijn er merken die een blauw die neigt naar paars betitelen als primair blauw of ceruleum blauw.

Zie Primaire kleuren en kleuren mengen voor achtergrond informatie/ als je meer informatie wenst.

Welke merken leveren goede aquarelverf?

Voor de module kan je zowel professionele aquarelverf gebruiken als een goede studiekwaliteit. Goede studiekwaliteiten, zoals van Gogh van Talens, Cotman van Winsor and Newton en Akademie van Schmincke, worden overigens ook door professionele kunstenaars gebruikt. Er zijn veel meer merken die een goede studiekwaliteit aquarelverven verkopen.

Een professionele verf (bijvoorbeeld Rembrandt van Talens, Professional Watercolour van Winsor and Newton en Horadam van Schmincke) bevat doorgaans meer en soms ook betere pigmenten, maar is een stuk prijziger. Starten met een betere studiekwaliteit ligt voor de hand aangezien je daar goed mee kan werken.

Aquarelverf in napjes of tubes?

Verf in napjes is droog. Je maakt de bovenkant vloeibaar door water toe te voegen. Verf die je vanuit een tube op je palet zet is smeuïger. In beide gevallen kan je opgedroogde verf opnieuw gebruiken door water toe te voegen met een penseel of pipet. 

Aquarelverf in napjes is gewoonlijk goedkoper in aanschaf. Daar staat tegenover dat een tube doorgaans meer verf bevat en relatief goedkoper is. Napjes klem je vast in een aquarelbox.

Aquarelboxen

Er zijn zowel lege dozen voor aquarelverf te koop als dozen met napjes verf of tubes. Boxen met verf zijn in de regel goedkoper dan de combinatie van de losse producten waaruit ze zijn samengesteld. De meeste boxen hebben een paletje. Dergelijke bewaardozen zijn praktisch als je in de buitenlucht of op vakantie aquarelleert.

Om goed te leren mengen, omwille van het mengbereik en voor het doorlopen van mijn modules is het belangrijk dat de 6 kleuren die ik bovenaan deze pagina beschrijf in de box zitten. Als dat niet het geval is kan je zelf de ontbrekende kleur toevoegen door een los napje te kopen of een dotje uit een tube. In plaats van een box kan je ook kiezen voor 6 tubes aquarelverf en bijvoorbeeld een wit geëmailleerd bord als palet gebruiken.

Variërende eigenschappen per kleur

Zowel op de verpakking van een goede studiekwaliteit als professionele aquarelverf staan eigenschappen van de betreffende verfkleuren vermeld.  Daartoe behoort een indicatie van de lichtechtheid. Dit is relevant op het moment je een aquarel aan de muur hangt. Als de lichtechtheid laag is verkleurd de verf snel onder invloed van licht.

Naar mijn mening is de meeste informatie op het etiket niet zo belangrijk als je start met aquarelleren. Voorkeuren voor welbepaalde eigenschappen ontwikkel je meestal al doende. 

Meer weten over etiketten en de daarop vermelde eigenschappen van de verfkleur…