Op het moment je kleuren mengt als tekenaar of schilder is er sprake van subtractieve kleurmenging. Subtrahere is Latijns voor aftrekken. Door te mengen zwak je kleuren namelijk af. De mengkleur is als gevolg daarvan altijd donkerder dan de lichtste bronkleur.
De afname van de helderheid bij menging hangt samen met een afname van verzading. Een lage verzadiging uit zich in fletse en grauwe tinten. Op het moment je het mengen redelijk beheerst heb je de mate waarin je een mengkleur afzwakt ten opzichte van de bronkleuren zelf in de hand.
Op bovenstaande foto zie je links warm geel en rechts ultramarijn blauw. Zij zijn de bronkleuren van de daartussenin liggende mengkleuren. Naar rechts is er in verhouding steeds minder geel en dus meer blauw in de mengkleur verwerkt.
De middelste kleur is mijn poging om met ultramarijn en warm geel een zo donker mogelijke kleur te mengen. Een donkere kleur als ultramarijn blauw kan je dus nog veel donkerder maken door menging met een lichte kleur!
De kleurencirkel als hulpmiddel bij menging
Op het moment je kleuren mengt die ver uit elkaar liggen in een kleurencirkel levert dit minder verzadigde kleuren op dan wanneer je kleuren mengt die dicht bij elkaar liggen in een kleurencirkel. Een mengkleur van bronkleuren die zeer dicht bij elkaar staan in een kleurencirkel is dus frisser en helderder dan een menging van bronkleuren die ver uit elkaar staan.
Met ultramarijn blauw en warm geel kan je bijvoorbeeld geen frisse groene kleur mengen (zie bovenste foto). Als je echter citroengeel mengt met een blauw dat neigt naar groen in plaats van paars lukt dat wel (zie onderstaande foto).
Met kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel kan je donkere tinten, grijstinten en bruinen mengen. Zo zie je op de bovenste foto dat je met warm geel en ultramarijn blauw een hele donkere kleur kan mengen (zie ook complementaire kleuren).
Tip; Als je kleuren wilt leren mengen is een kleurencirkel dus een handig hulpmiddel, zie voor meer informatie hierover ook de pagina kleurencirkel.
Hoeveel kleuren heb je nodig voor een goed mengbereik?
Een efficiënte manier om goed te leren mengen is het aantal kleuren waarmee je schildert of tekent een tijdje te beperken tot zes kleuren die gezamenlijk garant staan voor een enorm kleurbereik.
Zie ook; een groot mengbereik met zes kleuren.
Mono gepigmenteerde kleuren voor frisse heldere mengkleuren
Omwille van de lichtechtheid worden de kleuren van de betere verven, krijten en andersoortige kunstenaarsproducten gewoonlijk gemaakt met pigmenten. Een product dat slechts één kleur pigment bevat is mono gepigmenteerd. Bij menging blijven mono gepigmenteerde kleuren langer fris dan kleuren die meerdere soorten pigmenten bevatten.
Zie ook mono gepigmenteerde kleuren herkennen